Regenmeisje

Schematherapie

Schematherapie is een vorm van psychotherapie voor mensen die steeds weer reageren vanuit hetzelfde gedragspatroon. Je merkt bijvoorbeeld dat je reactie’s vaak niet in verhouding staan tot de ernst van een situatie, dat je je heel snel afgewezen voelt door anderen of snel boos wordt. Wanneer dit vaak voorkomt, kun je spreken van een patroon (of een ‘schema’).

Patronen herkennen

Men denkt dat deze patronen ontstaan wanneer je tijdens je jeugd emotioneel tekort bent gekomen en ingrijpende ervaringen hebt meegemaakt. Schematherapie helpt je om de oorsprong van je patronen te begrijpen en om ze te veranderen; bovendien leer je meer oog te krijgen voor je emotionele behoeften.

Om dit te bereiken wordt eerst de invloed van ervaringen uit je jeugd onderzocht. Er wordt nagegaan welke patronen je hebt ontwikkeld en hoe deze doorwerken op je dagelijks leven. Je leert hierdoor steeds beter voelen wat je nodig hebt. Door het nauwkeurig observeren van jezelf, en het uitproberen van ander gedrag, leer je op een gezondere manier opkomen voor je behoeften. Hierdoor verandert niet alleen je gedrag, maar veranderen ook je gedachten en gevoelens.

Individuele – en groepstherapie

Schematherapie is een intensieve therapie waarbij je naast de therapie-sessies ook thuis veel opdrachten moet maken.

Wij geven schematherapie momenteel alleen als groepsbehandeling. Voorafgaand aan de groep vinden er drie individuele sessies plaats om je schema’s en modi goed in kaart te brengen. In een groep ga je vervolgens intensief aan de slag met het veranderen van je patronen. Het voordeel van een groepstherapie is  dat je goed kunt oefenen met elkaar en veel leert van de andere groepsleden.

Voorwaarden voor deelname is dat je eerder psychologische behandeling hebt gehad en dat je in je leven ernstige ingrijpende ervaringen hebt meegemaakt  waardoor je vastloopt op verschillende (levens)gebieden.

Mocht je willen deelnemen aan de schemagroep, dan kun je contact met één van ons opnemen. Wij maken dan een eerste inschatting aan de telefoon en als we denken dat de groep passend zou kunnen zijn, dan krijg je een intakegesprek en een psychologisch onderzoek. Daarna besluiten we of je inderdaad aan de groep kunt deelnemen of dat ander beleid geïndiceerd is.