Regenmeisje

Onze behandelmethoden bij PTSS

Nare gebeurtenissen kunnen lang invloed op je hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig goede behandelingen voor klachten die ontstaan zijn na een ingrijpende gebeurtenis. Wij helpen je om, ondanks de nare gebeurtenis, je leven weer op te pakken. Wij maken in onze behandelingen soms ook gebruik van online modules waarbij je thuis, achter je computer, met de therapie aan de slag kan.

Verwerken van de nare gebeurtenis

Twee behandelmethoden voor traumaverwerking blijken goed te werken. Dat zijn EMDR en cognitieve gedragstherapie. Beide behandelvormen zijn erop gericht om aan een gebeurtenis terug te denken, zonder last te hebben van heftige emoties. Wij bieden beide behandelingen. Samen met jou maken we de keus welke behandeling het beste past.

Aanvullende behandeling

Omdat deze traumabehandelingsmethoden soms niet voldoende zijn, bieden wij ook aanvullende behandelvormen:

  • Een ingrijpende gebeurtenis heeft ook impact op je lichaam. Je stressreactie na een nare gebeurtenis kan leiden tot lichamelijke klachten. Wij bieden psychomotore therapie en een compassietraining aan waarbij je leert om je lichaam weer tot rust te brengen.
  • Het meemaken van seksueel misbruik heeft vaak invloed op je lichaam en op je seksleven. Onze seksuoloog kan, samen met jou, onderzoeken welke impact deze ervaringen hebben. En wat je kunt doen zodat je er, in je dagelijks leven, minder last van hebt.
  • Ingrijpende gebeurtenissen, met name als ze langdurig en op jonge leeftijd hebben plaatsvonden, kunnen ook van invloed zijn op de ontwikkeling van je persoonlijkheid. Wij verzorgen zowel individuele- als groepsgerichte schematherapie. Bij deze therapie ligt de nadruk op het herkennen en doorbreken van patronen die je, in het dagelijks leven, hinderen.
  • We bieden soms, als aanvulling op de gesprekken, e-health modules zodat je zelf thuis verder kunt gaan met je behandeling.
  • We bieden wisselende, kortdurende modules aan gericht op specifieke klachten die vaak voorkomen als mensen iets ingrijpends hebben meegemaakt. Bijvoorbeeld: depressieve klachten, fobische klachten, zelfbeeldproblematiek, seksuele problemen.
  • Als wij denken dat bepaalde medicijnen, jouw psychotherapeutische behandeling kunnen ondersteunen, dan werken wij samen met een psychiater die dit met jou bespreekt.